CATFISHING

És un terme utilitzat per a descriure una forma d’engany en línia quan una persona crea una identitat falsa o fictícia en les xarxes socials, aplicacions de cites o altres plataformes en línia amb l’objectiu d’establir una relació o interactuar amb altres persones. La persona que realitza el catfishing podria utilitzar fotos, informació personal i perfils falsos per a aparentar ser algú que no és.

La finalitat del catfishing varia, però generalment implica enganyar, manipular o estafar a altres persones. Algunes de les motivacions més comunes de catfishing són obtenir atenció, buscar relacions romàntiques o emocionals, obtenir informació personal sensible o, fins i tot, cometre fraus financers.

El catfishing pot tenir greus conseqüències emocionals, psicològiques i financeres per les víctimes. Els hi genera una sensació de traïció, confusió i pèrdua de confiança en les relacions en línia.

Recomanacions per protegir-se del catfishing:

  • Verificació d’identitat: abans d’entaular una relació o una interacció important amb algú en línia, s’hauria de verificar la seva identitat utilitzant múltiples fonts, com videotrucades, perfils de xarxes socials addicionals, referències d’amics en comú, etc.
  • Privacitat i seguretat: s’hauria de mantenir en privat la informació i les fotos personals. No s’hauria de compartir informació sensible o íntima amb persones desconegudes o que no s’hagi verificat adequadament.
  • Alerta de senyals d’advertiment: prestar esment a possibles senyals d’advertiment, com a inconsistències en la informació proporcionada, negatives o evasives per a compartir més detalls, o sol·licituds inusuals o sospitoses.
  • Denúncia i comunicació: amb la sospita de ser víctima de catfishing, s’hauria de denunciar la situació a la plataforma en la qual es produeix el contacte i informar a les autoritats competents. També és important comunicar i buscar suport d’amics, familiars o professionals en el tema.

Translate »