CIBERASSETJAMENT SEXUAL

El ciberassetjament sexual és una forma d’assetjament sexual que ocorre en l’àmbit digital, utilitzant tecnologies de la informació i la comunicació, com, entre d’altres, internet, xarxes socials, missatges de text, aplicacions de missatgeria. Implica l’ús no consensuat de contingut sexual, missatges inapropiats o assetjadors que busquen humiliar, intimidar, amenaçar o manipular a la víctima.

El ciberassetjament sexual es manifesta de diferents maneres, com per exemple amb l’enviament no desitjat d’imatges sexuals explícites, missatges de contingut sexual inapropiat, difusió no autoritzada d’imatges íntimes («Revenge Porn» o «porno venjatiu»), sol·licituds o pressions per a participar en activitats sexuals en línia, xantatge sexual o qualsevol altre comportament que tingui la intenció de causar angoixa o mal a la persona afectada.

Les conseqüències del ciberassetjament sexual són greus i duradores per a les víctimes, que poden experimentar ansietat, depressió, baixa autoestima, dificultats acadèmiques o laborals, aïllament social i traumes emocionals.

És important combatre el ciberassetjament sexual i protegir les víctimes. Algunes mesures que es poden prendre inclouen:

  • Educar i conscienciar: promoure l’educació sobre el ciberassetjament sexual en les comunitats, escoles i llocs de treball. Sensibilitzar a la societat sobre els riscos i les conseqüències de l’assetjament sexual en línia i promoure una cultura de respecte i consentiment.
  • Denunciar l’assetjament: informar les autoritats competents, com la policia, i a les plataformes en línia on es produeix l’assetjament. Moltes xarxes socials i serveis en línia tenen polítiques d’ús que prohibeixen l’assetjament i ofereixen mecanismes per a reportar i bloquejar als assetjadors.
  • Mantenir evidència: guardar captures de pantalla, missatges i qualsevol altra prova de l’assetjament. Aquestes evidències seran útils per a recolzar una denúncia amb les autoritats o professionals que brinden suport.
  • Buscar suport: parlar amb familiars, amics o professionals capacitats en el tema per a rebre suport emocional i assessorament. També existeixen organitzacions i línies d’ajuda específiques per a víctimes d’assetjament sexual que poden brindar orientació i recursos addicionals.

Translate »